Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση του Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών (παράταξη από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών)


Το τέλος της εργασίας. Η αρχή της ωφέλειας.
«Ο άνεργος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάστασή του. Φταίει αυτός που δεν έχει προσαρμοστεί στι ανάγκες των επιχειρήσεων και για αυτό δεν βρίσκει δουλειά»
Αυτή είναι η εκτίμηση της μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των μεγαλοεπιχειρηματιών που η πολιτική της κοινωνικής αποσάθρωσης έχει οδηγήσει την ανεργία στους νέους στο 60% ενώ παράλληλα απελευθερόνονται οι ομαδικές απολύσεις και το ΚΕΠΕ προωθεί τον ένα χρόνο αμισθούς μαθητείας στους νέους. Θέλοντας να εμφανιστούν ως σωτήρες, αντιμετωπίζουν την ανεργία με το ΕΣΠΑ «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» εξαγγέλοντας νέες 400000 θέσεις με αυτά τα προγράμματα βαφτίζοντας, για τη χάρη που κάνουν, τους παραγωγικούς εργαζόμενους «ωφελούμενους». Και άρα τι πραγματικά σημαίνει αυτό;
Οι ωφελούμενοι αποτελούν το νέο μοντέλοεργαζόμενου χωρίς κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα. Απευθύνονται στα ΚΕΚ, εντολοδόχοι της κυβερνητικής πολιτικής και διαμεσολαβητές της υλοποίησης του προγράμματος αρπάζοντας τη μερίδα του λέοντος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για σεμιναρική εκπαίδευση αμφιβόλλου ποιότητας και έπειτα οι ωφελούμενοι στέλνονται σωριδόν για «πρακτική άσκηση». Οι τελευταίοι δεν έχουν κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα, πληρώνονται στο τέλος της 5-μηνης σύμβασης χωρίς να επιδοτούνται κόστος μετακινήσεων, διατηρώντας κάρτα ανεργίας, χωρίς συντάξιμα ένσημα, διαθέτοντας μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΙΚΑ με τους μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ και τους τεχνικούς του ΤΕΒΕ να μην προβλέπονται να καταβάλλονται στα ταμεία τους οι νόμιμες εισφορές από το πρόγραμμα.
Στα προγράμματα «Επιταγής Εισόδου στην αγορά Εργασίας»-Voucher, οι ωφελούμενοι voucher-άδες τεχνικοί είναι ήδη απλήρωτοι 3 μήνες μετά το πέρας της σύμβασής τους, έχουν επιστρέψει στη δεξαμενή της ανεργίας ανακυκλώνοντας οι επιχειρήσεις τους ωφελούμενους που δεν τους κοστίζουν τίποτα εφόσον το κράτος πληρώνει ενώ αυτοί που συνεχίζουν στις εταιρίες τους δουλεύουν 8-10 ώρες με μισθό 480 ευρώ ως υποχείρια εκμετάλλευσης και παιδιά για όλες τις δουλειές. Τα βαρέα επαγγέλματα δεν καλύπτονται από επιπλέον ασφάλιση της εργασίας αφήνοντας τον εργοδότη να μεταχειρίζεται κατά το δοκούν τους ωφελούμενους.
Στα κοινωφελή προγράμματα που καλύπτουν τα άδεια γραφεία και θέσεις των δήμων που προέκυψαν από τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις μετατάξεις, οι ωφελούμενοι επανδρώνουν και εκληρώνουν πάγιες ανάγκες αυτών αλλά και πάλι μόνο για 5 μήνες. Εντύπωση κάνει η μη-υποχρεωτική υπογραφή σύμβασης του ωφελούμενου μετατρέποντας τον σε όμηρο. Δεν προβλέπεται καμία άδεια, κανένα επίδομα μητρότητας και φυσικικά ο πενιχρόςμισθός καταβάλλεται ετεροχρονισμένα στην καλύτερη περίπτωση.
Το νέο μοντέλο του εργαζόμενου αποτελεί την μοντέρνα δουλεία, όπου ο ωφελούμενος είναι έρμαιο των φιλοκυβερνητικών ΚΕΚ και του Υπουργείου Εργασίας. Αγώνες χρόνων και αιώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται, διαλύονται και εξανεμίζονται στο βωμό του κέρδους του αχαλίνωτου κεφαλαίου, των λίγων, των λόμπυ και αυτών που οδήγησαν την κοινωνία στην εικόνα που όλοι βιώνουμε καθημερινά.
Εμείς από την πλευρά μας δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν τρόπο το να περάσει η «ανταγωνιστικότητα» και η «ανάπτυξή» τους πάνω από τις ζωές μας, να τις κάνει λάστιχο, να τις συμπιέσει στο όριο της απλής επιβίωσης. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη θέση “να πληρώσουν οι πλούσιοι”. Σε μια χώρα που το κεφάλαιο εμφάνισε εντός του 2012, κερδοφορία της τάξης του 50%, επιβάλλεται να μιλήσουμε για μια ουσιαστική πολιτική αναδιανομής του πλούτου, προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.
Αν για την κυβέρνηση θεωρείται φυσιολογικό κι αναγκαίο το να καταστραφεί ή να μεταναστεύσει μια ολόκληρη γενιά, επειδή έτσι επιβάλλει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και τ’ αναγκαία «κίνητρα» που χρειάζεται, εμείς θεωρούμε αναγκαίο κι επιτακτικό να ανατραπούν, γιατί έτσι επιβάλλουν οι ανάγκες μας, η αξιοπρέπειά μας και το μέλλον μας.
Ως Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικώνστο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικώναπαιτούμε να δοθεί τέλος στην ομηρία των εργαζομένων με καθεστώς voucher. Καλούμε και άλλα πρωτοβάθμια σε συντονισμό, κοινή δυναμική δράση και αλληλεγγύη προκειμένου να εναντιωθούμε σθεναρά στην ανασφάλεια, την ανεργία και την καταπάτηση κάθε εργασιακού μας δικαιώματος. Διεκδικούμε:
  • Μετατροπή των προγραμμάτων voucher σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης
  • Καμία καθυστέρηση των δεδουλευμένων, άμεση καταβολή τους.
  • Αύξηση των μισθών της ντροπής στο ύψος τουλάχιστον του κατώτατου μισθού
  • Κατάργηση των μεσαζόντων ΚΕΚ και υλοποίηση της διαχείρησης των ευρωπαϊκών πόρων από διαπιστευμένους δημόσιους φορείς ανοιχτούς σε συνεχή κοινωνικό και θεσμικό έλεγχο.
  • Πλήρης ασφάλιση, όχι μόνο ιατροφαρμακευτική κάλυψη
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους (και όχι ωφελούμενους) των voucher.

Αξιοπρέπεια στην εργασία. Σταθερή δουλειά για όλους.
Η δουλειά δεν είναι ωφέλεια αλλά δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου