Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Eπιστολή-απάντηση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Α. στο ΙΝΕ / ΓΣΕΕ σχετικά με τα voucher

Το Ε.Κ.Α. σε σχετικο δελτίο τύπου είχε καταγγείλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την συμμετοχή της στα προγράμματα voucher.

Ο Παναγόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κάνοντας και επίθεση στο Ε.Κ.Α.
Με ψευτοδιλλήματα για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και απειλές για κλείσιμο του ΙΝΕ / Ε.Κ.Α. προτίμησε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για να λάβει την παρακάτω απάντηση :


Προς:
- τον Πρόεδρο του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ
κον Παναγόπουλο Ιωάννη 
- τα μέλη Δ.Σ. ΙΝΕ / ΓΣΕΕ
 
Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την αντεργατική καταιγίδα μέτρων που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της τελευταίας τετραετίας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην Ελλάδα έχουν συνθλιβεί. Οι συλλογικές συμβάσεις κατ΄ ουσία έχουν καταργηθεί και το «δίκαιο» του εργοδότη έχει επικρατήσει πλήρως. Οι μισθοί τείνουν να γίνουν φιλοδωρήματα. Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε κοινωνικά βοηθήματα. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί. Τα κοινωνικά αγαθά αφυδατώνονται και η πρόσβαση των εργαζομένων σε αυτά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολύ περισσότερο της ΓΣΕΕ, γιατί δεν μπόρεσαν ή γιατί επέτρεψαν με την στάση τους στην ψήφιση και την εφαρμογή όλου του αντεργατικού μνημονιακού θεσμικού πλαισίου, είναι μεγάλες.

Αντίθετα από όλα αυτά διαπιστώνουμε, ότι η ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση των συνδικάτων στην Ελλάδα, όχι μόνον δια της πυροσβεστικής της δράσης στους αγώνες αλλά και γιατί επέτρεψε στις δυνάμεις της εργοδοσίας να αποκτήσουν ιδεολογική ηγεμονία και να τολμούν να μιλούν εν ονόματι της ελληνικής κοινωνίας πλασάροντας τις θέσεις της που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών συμφερόντων και την ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση του Δημοσίου από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Στην ίδια κατεύθυνση έχει επιλέξει εδώ και καιρό, την νόθευση της αρχικής αποστολής του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ και της μετατροπής του από ίδρυμα μελέτης & τεκμηρίωσης των ελληνικών συνδικάτων σε εργαστήριο αναπαραγωγής εργασιακών σχέσεων προσωρινής, μνημονιακής εργασιακής έμπνευσης ανασφάλιστης εργασίας όπως τα προγράμματα «Επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» Voucher.


Κύριε Πρόεδρε,

Σχετικά με την επιστολή σας, στις 27 Ιανουαρίου 2014, θέλουμε να σημειώσουμε ότι:

*. Πρέπει να γνωρίζεται ότι ουδέποτε το ΕΚΑ από την ίδρυση του Παραρτήματος του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ έχει πάρει μέρος ή έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα ίδιο ή παρόμοιο των προγραμμάτων Voucher.

*. To EKA δεν είχε προσλάβει εργαζόμενο με σχέση STAGE, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην ΓΣΕΕ.

*. Το ΕΚΑ αρνήθηκε μέχρι σήμερα και με ομοφωνία όλων των παρατάξεων του να τρέξει πρόγραμμα, παρά το ότι του δόθηκε η ευκαιρία, όπως αυτό του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (όπου θα γίνονταν προσλήψεις με εξευτελιστικούς μισθούς) ιδιαίτερα σε μια εποχή που το Σωματείο Εργαζομένων στην υπηρεσία αυτή έδινε πολύμηνο αγώνα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στην υπηρεσία.

*. Το αντικείμενο δραστηριότητας του ΙΝΕ - ΕΚΑ σε μεγάλο βαθμό είναι η στήριξη των οικονομικών μεταναστών. Σημειώνουμε ότι στο ΙΝΕ - ΕΚΑ λειτουργεί το μοναδικό γραφείο ενημέρωσης μεταναστών, των συνδικάτων, στην Αττική. Η εν λόγω δραστηριότητα είναι η μοναδική διασύνδεση του ΙΝΕ-ΕΚΑ με το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ σε ότι αφορά προγράμματα.

Σημειώνουμε ότι, όπου συμμετέχει σε προγράμματα, συμμετέχει με απόφαση κατά πλειοψηφία (με διαφωνία της ΔΑΣ), ως συνδικαλιστικός θεσμός και όχι δια μέσω του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. Η πλειοψηφία αυτών είναι προγράμματα που απορρέουν από την συνεργασία μας με άλλες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο δίκτυο συνδικάτων ευρωπαϊκών πρωτευουσών του οποίου το ΕΚΑ είναι ιδρυτικό μέλος από 1991.

Σε ότι αφορά εγχώρια προγράμματα σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται με προώθηση ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Εμείς δεν θεωρούμε «καλές πρακτικές» την συμμετοχή στα προγράμματα Vοucher όπου ο εργαζόμενος για 5 μήνες εργασίας παίρνει 2400 ευρώ και το ΚΕΚ (στην περίπτωση μας το ΚΕΚ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ) που τον προωθεί στην εργασία παίρνει 1100 ευρώ αμοιβή για κάθε απασχολούμενο. Καλές πρακτικές είναι οι αγώνες και οι δράσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με «αμοιβή» για τα συνδικάτα την μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Όσο για το δίλημμα που βάζετε μεταξύ Ιδιωτικών ΚΕΚ ή ΚΕΚ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, η απάντηση μας είναι ότι η εκμετάλλευση παραμένει εκμετάλλευση είτε το πρόγραμμα εκτελείται από ιδιωτικά ΚΕΚ είτε από το ΚΕΚ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ.

Η δε συμμετοχή του ΚΕΚ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ νομιμοποιεί τα προγράμματα και τις εργασιακές σχέσεις που απορρέουν από αυτά, που η ίδια έχει καταγγείλει όπως στην επιστολή σας επαναλαμβάνεται.

Κατανοούμαι ότι η αδυναμία σας να δικαιολογήσετε αυτήν την συμμετοχή, σας οδηγεί να υποτιμάτε το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, χαρακτηρίζοντας την συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΚΑ ως μια χούφτα συνδικαλιστές. Υποθέτουμε ότι η αρχή της πλειοψηφίας εξακολουθεί να ισχύει και για εσάς στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η απειλή σας ότι θα εισηγηθείτε το κλείσιμο του ΙΝΕ – ΕΚΑ ελπίζουμε να μην κρύβει την επιθυμία σας για το κλείσιμο του γραφείου ενημέρωσης των μεταναστών σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κυβερνητική πρακτική αντιμετώπισης των μεταναστών, όπως για παράδειγμα στο Φαρμακονήσι.

Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι ανεξάρτητα των προθέσεων σας, το ΙΝΕ - ΕΚΑ θα συνεχίσει την λειτουργία του γιατί οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν την λειτουργία του είναι το Δ.Σ. του ΕΚΑ και τα Σωματεία μέλη του.


Για το Δ.Σ.

Ο Αν. Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας


Βασιλόπουλος Ιωάννης   Τραχανατζής Ευστάθιος
 

ΠΗΓΗ www.eka.org.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου